„Pracą dziecka jest zabawa. Dzieci uczą się poprzez wszystko, co robią”
Carolyn Hooper
W piątek, 18 grudnia, Mali Odkrywcy obchodzili Dzień Herbaty. Dowiedzieli się skąd ona pochodzi i jak się ją produkuje, jakie są jej rodzaje, poznali tradycje picia herbaty obowiązujące w innych krajach. Z dużą uwagą wysłuchali baśni Hansa Christiana Andersena „Imbryk”, obejrzeli przedmioty przydatne do jej zaparzania. Nie zabrakło także zabaw sensorycznych i badawczych, z których największy zachwyt wzbudziły doświadczenia „Latająca herbata” oraz „Dwukolorowa herbata”. Na koniec nasze starszaki wykonały pracę plastyczną: kolorowy kubeczek ze spodeczkiem.
Kilka dni później, tj; 22 grudnia na Małych Odkrywców czekała kolejna niespodzianka – warsztaty kulinarne. Rodzice przygotowali ciasto francuskie oraz Nutellę, a na zajęciach, pod czujnym okiem swoich nauczycieli i dzięki pomocy pań z kuchni dzieci wykonały przepyszne „choinki”. Nie trzeba dodawać, że degustacja wypieków była najfajniejszą częścią tego dnia. MNIAM!